zondag 25 februari 2007


Ik kende haar niet maar ze kwam tijdens een concertlunch naar me toe. Overhandigde mij een zelfgemaakte tekening. "Weet je wat dit is?" Ik keek in de ogen van een prachtig kind van 7. Zij kende 'Ben' van TV en had me al die jaren zo'n beetje gevolgd via de buis. Ik was niet meer vreemd voor haar. " Wie zitten er in het bootje', wilde ik weten. 'Ehmm, voor zit mamma, in het midden zit ik, en achter zit ehh.... jij! 'Pffff' Ze zuchtte alsof ze dacht zo dat is eruit. Want Ben die hoorde er in haar wereld gewoon bij, onderdeel van het gebroken gezin! Rachel's vader begreep ik later was niet in haar leven. In feite was dat haar grote teleurstelling en was ze op zoek naar een andere pappa. Als er iemand in haar bootje moest zitten dan maar Ben, en zo was ik ongemerkt haar leven binnengeslopen.
Haar verhaal is herkenbaar. Ik praat regelmatig met haar en gebruik haar tekening soms tijdens concerten. Want ongemerkt kan je in elkaars bootje zitten. Zonder dat je het weet kan je een enorme invloed hebben op een ander leven. Door wat je doet, door wat je zegt en schrijft. Da's mooi maar ook -hoe zal ik zeggen- soms een beetje eng. Zo zijn veel 'bekende Nederlanders 'voor jonge kijkers een rolmodel. Al denk ik niet dat ze het altijd doorhebben. Zo zie je maar, de invloed die je hebt via de verschillende media is groter dan je denkt.
Ongemerkt zit je in elkaars bootje, hoor je bij een familie, kom je in de huiskamer, prijkt je foto aan de deur van de koelkast en ben je deel van iemands leven. Ook als je aan een goed doel geeft, of als je een kind sponsord of als je in de collectebus stopt ben je zonder dat je het echt beseft invloed aan het uitoefenen. Indirect, dat wel, maar je gave heeft directe gevolgen.
In wiens bootje zit jij?

zaterdag 24 februari 2007


Contact.

Zat naar de VPRO te kijken. 2 mannen discusiëren over Noach's ark. De één voormalig jounalist NRC de ander een presentator. De journalist die de verhalen van vroeger uit de kinderbijbel kent is zichtbaar geobsedeerd door dit bijbelse verhaal dat overigens ook in een soort gelijke vorm terugkomt in de Koran. En er zijn meer overleveringen die een verhaal van een grote vloed vertellen. Te veel 'bewijs' dat er iets is gebeurd.
De jounalist heeft duidelijk een passie voor de berg Ararat. Hij is er a.h.w. door betoverd, maar toch ontkent hij de werkelijkheid van dit verhaal. Hij vindt de storytelling mooi maar mist naar mijn gevoel de connectie met de bedenker achter dit verhaal. Het blijft voor hem een fantastisch verhaal. That's ongeveer all!

De geschiedenis kent veel berichten van mensen die op zoek zijn gegaan. Van allerlei lui. Wetenschappers, avonturiers en bijbelonderzoekers. Ron Whyatt is zoiemand. Hij is overleden, maar zijn familie houdt zijn vondsen en onderzoeken levend via deze site.
http://wyattmuseum.com/ Omdat hij een bijbeluitlegger en onderzoeker was, heeft hij veel van de orginele Hebreeuwse en Griekse bijbelteksten onderzocht. En komt dan ook tot opmerkelijke conclusies:


Many explorers have looked on Mt. Ararat for the remains of Noah's Ark. The Bible however, does not say that Noah's Ark landed on Mt. Ararat. It says that the Ark landed upon the mountains of Ararat. (mountains plural) An examination of the Hebrew manuscripts of Genesis reveals that actual wordage is that Noah's Ark landed upon the mountains of Urartu. (The whole mountainous region in far eastern Turkey.

Als je naar zijn site gaat en de verschillende gedeelten hebt gelezen (zeer de moeite waard) begrijp je een beetje van zijn drift! Alhoewel ik geen waardeoordeel kan geven over zijn onderzoek is het alleszins de moeite waard daar in te duiken. Ik krijg daar dan ook heel veel zin in! Trouwens veel wat met archeologie te maken heeft vind ik interessant. Helaas is bewijs moeilijk. Zou geloof nog geloof zijn als er harde bewijzen waren van het bestaan van de ark? De bijbel zegt dat geloof het bewijs is van de dingen die je niet ziet!! Geloof is nog steeds een zaak van het hart! Zouden mensen zich in grote getale tot God keren, als de ark in een museum staat? Of heeft geloof niets met bewijs te maken, maar meer met relatie, met liefe met de ontdekking van de waarheid van God?
Is geloof uiteindelijk niet contact hebben met de bron van Leven, de maker van alle dingen, de liefdevolle Vader: Jahweh. Creationisten en Evolutionisten laten zich weer horen. Die discussie is even weg geweest, maar je hoort er de laatste tijd weer veel over. De bron van het evolutionisme ligt in de 'big bang' theorie, waarin er een ontploffing plaatsvond, waaruit uiteindelijk het leven ontstond. Er is geen bewijs van. Integendeel. Als alles vanuit die grote knal is ontstaan moet alles 1 kant uitdraaien (uitvliedende kracht) Toch beweegt alles in ons zonnestelsel niet maar één kant op! Vreemd he! Dus die big bang theorie is toch niet zo waterdicht. Je moet er in geloven! Juist dus toch geloof. Uiteindelijk is alles geloof! Evolutie zowel als het creationisme. Persoonlijk geloof ik liever in een God, een plan, een bedenker die het leven bedacht. Die mij bedacht, ons. Dat contact is mij alles waard.



donderdag 22 februari 2007

Dieper nadenken.

Er zijn perioden dat je dieper nadenkt over wat je werkelijk het belangrijkste in het leven vindt. En elke keer dat ik een derde wereld land bezoek word ik weer geconfronteerd met die vraag. Waarom? Misschien God's manier om mij zo te blijven herinneren aan een lijdende wereld en het verschil dat een mens kan maken.

Soms voelt het te makkelijk 46 jaar een goede baan, kinderen een auto en een huis. Welliswaar van de bank, maar toch. Vandaag de verzekering van de auto weer binnengehad. Toch weer 640 euro voor een jaar verzekerd rijden. En zeg nou zelf wat krijg ik voor dat geld. Auto is 10 jaar oud. Dagwaarde 2000 euro. En bij een frontale botsing ben ik waarschijnlijk toch dood. En dan gaat die verzekering helemaal nergens meer over toch...

Foto: B. Ketting

Voor die 600 euro's had ik 2 jaar lang een kind kunnen sponseren, 2 levens meer toekomst kunnen geven en zo misschien wel een heel dorp kunnen zien veranderen.

Realistisch? 'k Weet niet. Misschien niet. Maar een feit blijft dat als in ieder geval alle christen een fractie van hun te veel zouden besteden aan kansarme kinderen zouden er geen kansarme kinderen meer zijn. Als de rest van de wereld beter hun rijkdom zou verdelen zou er überhaupt geen armoede meer zijn.

Vergis je niet de kinderen op de onderstaande foto komen gewoon ook uit zo'n achterbuurt.Maar Indische mensen zijn trotse mensen. Ze willen ondanks armoede goed voor de dag komen. Hier links zie je een huis. een 6 onder 1 kap woning met
tuin op het zuiden. Voel je'm.

Soms zijn er perioden dat je dieper nadenkt. Dat je de boel wil verkopen. Ik vind concerten geven in derde wereld landen veruit het mooiste wat ik ooit heb gedaan. Het begon in Afrika en nog steeds geeft God mij iedere keer een duwtje. 'Bén, kijk daar eens, Bén zie wat je daar kan betekenen. Er kwamen 1700 kinderen naar het concert in Semarang. Het is lang geleden dat ik dat in Nederland trok. Ik begon al bang te worden, maar en nu weet ik het weer. Het kan wel voor volle zalen, alleen moet je dan iets verder rijden, en moet je iemand tegenkomen die zegt ' Ga jij maar zingen, ik zorg wel voor je, want dat kan ik toevallig'.
Zou God dat zijn?

Er zijn perioden dat je wat extra nadenkt....



Foto: B. Ketting

Samaritan's Purse




Samaritans Purse!








Pak met passie!

Stop!!
Schoenendoos.

Jouw verjaardag.
Een cadeau.
Schoenendoos grootte.

Mooi pakpapier
Waanzinnige verwachting.


Je hart bonst.
Niet verwacht.
Gescheur van papier.

Stop!!

Denk aan wat nu je verwachting zou zijn,
als je dit jaar opnieuw een schoenendoos vult
voor een ‘onbekende’ naaste!
Pak met passie!

Ga naar de site van Samaritans Purse.

Do you have Compassion?

Dit is mijn sponsorkind Gadis Citra Cleopatra. Ze woont in een dessa in Semarang. 50 meter verderop ligt het vuil opgestapelt. En in de regentijd staat in hun huis het water 70 centimeter hoog. Ze heeft weinig kans maar met een beetje hulp van Bennyboy kan ze naar school, krijgt ze medische hulp en wordt de familie door een plaatselijke gemeente geholpen. Vader heeft een karretje en verkoopt benzine op de weg. Moeder is 9 maanden zwanger...

Er is niet veel, maar er is wel hoop, hoop op een betere toekomst, hoop dat Gadis binnenkort niet op een stinkend kruispunt hoeft te staan om kranten of andere diensten te verkopen.
Ze is onze dochter. Ver weg dat wel, maar ergens toch dichtbij. Ga via mijn site naar Compassion en lees over hoe je voor 25 euro per maand ook een kind kan helpen. Oh ja, het geld, dat komt helemaal terecht bij het kind, niet bij de dominee, en ook niet in een ander project! Dat heb ik onderzocht en daar sta ik voor in als ambassadeur van Compassion. Je kan meer doen dan je denkt!

Roots

In Indonesië ligt een gedeelte van mijn roots. Komt mijn vader's familie van de Veluwe, van mijn moederskant moet ik verder graven. Mijn overgrootvader heette Jacob Samson, een Portugese Jood die tijdens de goudkoorts begin 1900 naar Suriname vertrok.

VLNR
Marinus & Jeanne Heloïse Ketting-Samson
Mijn overgroot oma en mijn oma Juliana
Mijn moeder(kleinste meisje foto rechts) en haar zus Yvonne en twee broers Rudy en Frans.

Goud handel en Joden hebben wat met elkaar. Hij was ervan overtuigt dat zijn Joodse bloed hem veroorloofde er verschillende vrouwen op na te houden. Uit het huwelijk met een creoolse vrouw werd mijn (erkende) opa Desiré Samson geboren. Naar hem ben ik vernoemd. Hij studeer
de in Nederland en vertrok om loods te worden in Suriname. Hij was de eerste wettelijk erkende loods in Suriname. Door zijn werk voer hij ook op Indonesië. Hij trouwde mijn oma die een Madurees/Nederlandse afkomst had. Hier gaat het Kolonialisme weer de kop opsteken. En daar moet ik nog induiken. Want hoe en wat the heck deed haar Nederlandse vader op NEd. Indië?? Awel, mijn opa werkte nog kort aan de Birma spoorlijn en ging in 1942 het krijgsgevangenkamp in met zijn familie. Mijn moeder Jeane Heloïse Samson leefde daar drie jaar. In 1952 is de familie na wat rondzwervingen op Java, naar Nederland gekomen. De ned. regering heeft nog geprobeert om van ze af te komen, door mijn opa een vakantie in Suriname aan te bieden. Men dacht als die man daar naartoe gaat blijft hij er misschien wel. Ze trapten dar niet in. Ze gingen wonen aan de Schotweg in Apeldoorn, tegenover het ouderlijk huis van mijn vader. Jeanne viel in love met Marinus en op een dag in 19.. was daar Berend Desiré Ketting. Ze noemden mij Ben. Tijdens de reis naar Indo. moest ik daar o.a. aan denken. Hoe mijn moeder in het kamp weinig te eten had. Hoe haar broetjes lijken moesten vervoeren van het kamp naar het lijkenhuis waar mijn moeder boven sliep. Hoe twee culturen door oorlog en kolonialisme toch elkaar weten te vinden. Strange world we live in. Kim, mijn vrouw komt uit de USA. En dat is weer een heel ander verhaal. (wordt vervolgt)




Foto: B.D. Ketting

vrijdag 16 februari 2007

Indonesie


Samen met Compassion ambassadeurs Reni & Elisa Krijgsman, Gilbert Thera en Rob & Lee Ann Vermeulen van de Kids Crew reisden we van 4-14 februari door Indonesië om daar met eigen ogen het werk van Compassion te zien. Aan het einde van onze reis gaven we een speciaal concert voor ruim 1700 kinderen uit lokale Compassion-projecten in de Javaanse stad Semarang. Het was een hartverwarmend gebeuren voor deze kinderen die dit niet eerder hadden meegemaakt. We werden bijgestaan door een koor van 50 kinderen uit een lokaal Compassion-project.

Het was voor mij een bijna hemelse ervaring om in een land waar bijna 82 procent van de bevolking moslim is, 1700 kinderen te horen zingen van een God die ieder kind bijzonder vindt. Al deze kinderen komen uit projecten van Compassion, wat betekent dat ze opgroeien in bittere armoede. Een ervaring als deze, is daarom een heel bijzonder hoogtepunt voor deze kinderen

We waren in Indonesië op het moment dat 400.000 mensen in Jakarta dakloos waren geworden als gevolg van de overstromingen. Indonesië is in de afgelopen jaren diverse keren door natuurrampen getroffen. Daardoor kregen een aantal nummers een diepere lading. Nadat we onze liedjes hadden doorgegeven, vroegen de kinderen uit het projectkoor of we ook ‘Close to Me’ konden zingen omdat dit nummer zoveel voor hun betekent. Ik had dit nummer al voor deze reis aan Compassion opgedragen, en de clip voorzien van beelden van Compassion projecten. Het was daarom ontroerend te zien dat dit nummer hen zo bijzonder raakte.”
In het nummer zing ik: ’When times get rough, I trust his endless love, His blessings I receive’. In moeilijke tijden toch Gods zegen ervaren is de dagelijkse realiteit voor deze kinderen. Toen wij in Indonesië aankwamen, zagen we in Jakarta hoe grote delen van de stad onder water stonden. 400.000 mensen zijn getroffen, waaronder ook kinderen uit Compassion-projecten. Dat gaf aan het zingen van dat nummer een bijzondere meerwaarde.”

Het was fantastisch een van mijn sponsorkindjes in Indonesie tijdens de reis te mogen ontmoeten!